Tuesday, June 18, 2013

Kata ganti diri sesuai dalam blog

Assalamualaikum.. Hye.. 


Sepi je tengok bloh sekarang nih ha.. Nak kata tak ada cerita nak bercerita, tipu laa.. Memang banyak sangat boleh merapu dalam blog ni.. Tapi, itu lah.. Mood tara mariii.. Nak mengarang ayat pun kekok dah rasa sebab lama sangat tinggalkan bidang penulisan ni. Hakhak.. 


Untuk edisi comeback ni, I merapu je laa sambil tanya pendapat.. Masa bukak blog ni tadi, tetiba terfikir macam penggunaan ganti diri "I" sangat lahhhhhh membosankan.. Dah laa tulis blog pun mostly dalam BM, ada hati pulak nak guna "I" bagai.. Macam tak kena sangat.. Dulu-dulu, guna "I" nih sebab macam nak respect oldies larr.. Sebab rasa awkward pulak kalau ada orang lagi tua dari I baca blog, pastu guna aku kau pulak tu.. Sebab tu laa terguna I nih.. 


Masa tu I was thinking nak guna "I" ke atau bahasakan guna nama sendiri jer. Walaupun bila baca blog lain, macam comel je kalau bahasakan nama sendiri dalam blog, tapi for me, it's like too manja and doesn't really suit me.. Haha.. In real life, memang laa I don't feel awkward, instead memang I bahasakan nama je pun dengan kawan-kawan, tapi kalau nak tulis dalam blog rasa macam awww baby baby sangat.. I mean in my case tau, not in your case.. 


So, in your opinion, my readers (if I have one), what should I use? Kekalkan dengan "I" ataupun bahasakan nama sendiri atau use "aku" je? Pleaseeeeeeee.. Help me solve my 'big' problem ni.. 


Oh by that, I mean, please comment and tell me your opinion.. Pleaseeee.. Hehe


Thanks in advance yep for your comment.. xoxo.. :)

2 comments:

  1. mysara ab rahmanJune 18, 2013 at 5:24 PM

    mcm mai, mai slese gunakan kata ganti dri aku sbb mcm dkt je penceritaan tu ngn diri..umpama bercerita sendri, mluahkan apa yg ada..hehe

    ReplyDelete
  2. kan.. sometimes i think so too.. cuma kot2 ada oldies yang baca, macam krg sopan. tapi, terasa gak nak bertukar balik guna 'aku'.. mungkin perlu reconsider.. hehe


    btw, thanks for ur comment.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...