Thursday, June 20, 2013

Cara halang komen tak dikehendaki di blog

Assalamualaikum.. Hye..


Sebagai penulis blog, aku rasa komen dari pembaca sangat menggembirakan hati dan dialu-alukan. Sebab itu bermakna blog kita dibaca dengan betul-betul dibaca. Bukan sekadar scan tajuk sekali lalu dan pergi. I mean good comments lah, yang membina, bukan komen negatif. 


And know what, sejak beberapa bulan ni, serius blog aku ramai giler yang komen sampai beratus-ratus sampai tak terbaca. Tapi.................


SEMUANYA SPAM!!!


Benci betul. Entah dari mana-mana 'mat saleh' terjumpa blog aku, lepas tu tinggalkan komen tak berkaitan. Like general comments, cakap blog best lah, good content lah. HA HA





Menyusahkan betul nak delete semua komen sampah ni. Nak delete kat blog dashboard ni satu hal. Yang bersusun-susun kat emel tuh lagi satu hal. Sebab semua komen blog ni akan diberitahu kat emel. Banyak kottt. Sampai nak bezakan emel sampah dengan emel lain pun susah. Hadoyaii.


Ada ke sesiapa yang mengalami kejadian sama macam aku ni? Macam mana korang buat?? Please share.. Pleaseeeeee.. Menyampah betul..


Nota kaki: Regarding my previous entry, aku ambil keputusan untuk gunakan kata ganti diri 'aku' je, instead of using 'I'. Lebih santai rasanya dan lebih kepada aku.. :)

5 comments:

  1. hai yunk...boleh tgk kat setting...rasanya ada utk author permission approve utk comment ni...

    ReplyDelete
  2. Kan.. tak tahu laa mcm mana boleh jd mangsa spam comments ni.. annoyed. Huhu

    ReplyDelete
  3. wah..banyaknyer. momoy tak pernah pula jadi mcm tu . urmm...

    ReplyDelete
  4. Thats what i actually did. Itu yg malasnya.kena delete komen2 yg masuk di blog dan notification d emel. Tak ada eh cara utk block spam comments mcm ni.block ip ke. Huhu
    Btw, tq for ur comment. :)

    ReplyDelete
  5. cara yg terbaik rase ubah setting dkt 'Post and Comments' tukar comment moderation tu ke always. Dari situ segala komen dapat kita baca n review dulu..kalau tak suka delete je :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...