Monday, December 17, 2012

[Tips] Cara lock channel Astro

Assalamualaikum.. Hye..


Beberapa minggu lepas, anak buah I, Hariz ikut I balik Kelantan.. Of course lah I don't mind except for one thing.. He wants to conquer the TV all day! -.-




Dan sudah pasti lah channel yang dia dok hadap sepanjang hari tu Astro Ceria dengan Disney XD je.. Urghh bosan! Kenapa kanak-kanak suka sangat dengan kartun hah??! I know, I tulis macam ni, macam I tak pernah jadi kanak-kanak je.. Macam I tak pernah hafal semua rancangan kartun kat tv je cakap cenggitu.. But seriously, bila dah tua nih, dah bosan tengok kartun all day.. Tapi, siapa yang tak kan?


Last night, I just remembered one solution for that problem.. Astro channel lock!! Hahahaha.. Hope that will work.. 


Astro channel lock ni berfungsi untuk block access to channel yang kita pilih untuk kawal apa yang budak-budak tonton kat TV.. Kalau orang nak tengok channel tu, dia perlu masukkan PIN untuk unlock that particular channel.. Bagus kan.. 


We just need 4 steps untuk lock channel yang kita nak..


1. Tekan "Menu" pada remote control Astro. Pilih "List of services". Tekan "OK".


2. Scroll ke atas/bawah untuk cari channel yang kita nak lock. Bila dah pilih channel, contohnya "CER", tekan "OK".

3. Masukkan 4-digit PIN dalam kotak dan tekan "OK" untuk confirm. Bila dah siap, kita akan nampak lock icon sebelah channel yang kita lock tadi tu.

4. Tekan "Menu" 2 kali untuk keluar.




Selamat mencuba.. :D

6 comments:

  1. now i know the tricks......i can watch football.....hahahaha

    ReplyDelete
  2. boleh laa apply nanti.. :D

    ReplyDelete
  3. u know the trick, but not necessarily u'll know d PIN number.. rite dear? :p

    ReplyDelete
  4. erkkk.....ad no pin???i will get it from u...ahahaha

    ReplyDelete
  5. Then, there's no point of blocking lah.. Ceh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...