Wednesday, November 21, 2012

Golden ratio face mask

Assalamualaikum.. Hye.. 


Selalunya bila kita tengok seseorang tu, kawasan first yang kita tengok mesti muka.. Betul tak? Nak tahu orang tu cantik ke tak pun, mesti tengok muka dulu jugak.. 


Korang tahu tak, sebenarnya korang boleh test sama ada muka seseorang tu cantik ke tak, lawa ke tak dengan satu topeng ni.. Golden ratio face mask namanya.. Mungkin ada sesetengah korang yang pernah dengar pasal golden ratio ni.. 


Golden ratio (1.6180339...) - Given two quantities, when the ratio of the larger quantity to the smaller one is equal to the ratio of the sum of the quantities to the larger one, then the ratio is said to be the golden (or divine) ratio.


Katanya, bila sesuatu objek tu menepati golden ratio ni, kita akan nampak objek tu  cantik dan sedap mata memandang.. Gitu laa lebih kurang.. Contohnya keseluruhan gambar Monalisa yang katanya menepati golden ratio ni..




So, nak tahu korang cantik ke tak? Save as golden ratio face mask kat bawah ni.. 



Then, compare mask tu dengan gambar korang, guna Photoscape atau mana-mana photo editor pun boleh.. Contohnya tengok gambar kat bawah ni..



Song Hye Kyo




Atau, korang boleh pergi ke website ni dan ikut arahan dia.. [LINK]


Jadi, macam mana? Wajah korang fit golden ratio face mask ke tak?


Nota kaki: Tak payah compare dengan gambar I laa.. Memang tak lepas punya.. Tsk tsk.. Tapi walau apa pun, bersyukur laa dengan kurniaan Allah.. Orang putih kata beauty lies in the eyes of beholder.. Tak giteww? :D

2 comments:

  1. tak rasa pun si monalisa tu cantik.. itu selera org2 zaman tu la.. haha :p

    ReplyDelete
  2. err.. maksud cantik kat sini ialah keseluruhan posisi gambar monalisa tu, menepati golden ratio..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...