Monday, February 6, 2012

Shoutbox paling best! ^_^

Assalamualaikum.. Hye..


Dulu-dulu, hampir semua blogger menggunakan Shoutmix untuk blog.. Tiba-tiba dapat berita yang Shoutmix takkan sediakan perkhidmatan for free anymore! Yes, tiada lagi yang free.. Nak masuk mekap dalam toilet sekarang pun dah kena bayar 30 sen.. Hishh..



Masa tu I tengah sibuk sangat dengan assignments laa, test laa, exam laa.. Tak sempat nak tukar sampai laa akhir bulan 1 kot bila I dah free sikit.. Masa tu I tengok ramai yang beralih guna Cbox.. I pun guna lah Cbox sekali.. Alahhh.. Adik beradik Shoutmix jugak tu.. Tapi, yang tak best tentang Cbox ni, setiap kali kita blogwalking setiap kali tu laa kena taip balik nama dan URL website.. Leceh tahu?!!



Lepas tu, I terjumpa ada blogger yang guna Fibox.. Jadi, I signed up for Fibox pulak.. Senang betul terpengaruh kan? Hehe.. Fibox ni kira best jugak laa.. Sekali U log in, U dah tak perlu tulis nama dan URL website patploh kali dah.. U boleh customize warna tulisan, warna background, jenis tulisan.. Boleh jugak pilih samada nak display total online user, nak filter bad words pun boleh.. Best kan features dia? Yes!



Tapi, kalau korang perasan, I tak guna Fibox pun.. Nak tahu kenapa?? Just because of 1 simple reason.. Masa I nak customize Fibox I tuh, tak ada sample yang tunjuk apa yang kita dah ubah.. Jadi, macam mana I nak tahu kalau warna yang I dah pilih tu sesuai ke tak.. Lawa ke tak.. Terus frust menonggeng.. Malas nak bersusah payah banyak kali.. 


Tapi, tak kecewa sangat laa.. Sebab ada sekali tuh masa tengah blogwalking, I terjumpa satu shoutbox (Free-shoutbox) yang best jugak.. Boleh customize almost everything dalam shoutbox tu.. Warna odd background, even background, warna tulisan, macam-macam laa..



Yang paling penting, I tak perlu taip nama dan URL website I setiap kali nak blogwalking! Rasanya nih perkara utama yang I rasa perlu ada pada suatu shoutbox..Kan best macam tu tak payah buat kerja sama ulang ulang kali.. 



Jadi, kepada pengguna Cbox, jom laa tukar shoutbox kepada Fibox atau Free-shoutbox nih.. Senang hidup I nak bawak blog I jalan-jalan nanti.. Tehee~

2 comments:

  1. erm bgus post ni. bgtaw bende baru. tapi pengalaman aku yg da gne blog dari skolah la kan, boleh kira bpe kali aku gne shoutmix tu. aku perasan sejak 2011 da ramai org ade blog baru semua dok kolot nak gne shoutmix tu. tak penting pon sebenarnye.bg aku la. (^_^) btw nice entry.

    ReplyDelete
  2. I xkesah pun pasal diorang dok kolot nk guna shoutmix ke apa ke.. I pun kolot jugak.. haha tp kdg2, bila i baca post kat suatu blog tu, i xtau nak komen apa, jd i prefer tulis kat shoutbox.. macam sign buku kedatangan laa.. 

    yg i rasa lebih kolot, bila ada blogger tulis "u follow me, i follow u".. tu bg I la.. 

    tq btw.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...