Sunday, February 12, 2012

Perkembangan handphone dari dulu hingga sekarang

Assalamualaikum.. Hye..


Hari ni I dah balik kolej daa.. Flight pukul 8 pagi tadi.. Mengantuk jangan cerita lah! Ni kakak I lah yang tersilap beli.. Redha je laa.. 


Nih I nak cerita nostalgia I dulu-dulu.. Cewahh.. Nostalgia lah sangat kan.. Tapi, I bagi amaran awal-awal, entri nih panjang! Sepanjang hidup I, ada 10 jenis je handphone yang I dah pernah gunakan.. Kali pertama I pakai handphone masa darjah 6 dulu.. Zaman sekarang nih budak tadika pun dah ada handphone.. Dah tak heran sangat daa.. Tapi, korang tau.. Zaman dulu-dulu, budak-budak pakai handphone nih suatu yang sangat dicemburui.. Kira I dicemburui lah kan.. Muahaha.. Handphone buruk je pun.. Kensel nak cemburu..


Handphone pertama I sangat lah besar gedabak.. Lepas tu, kalau korang ingat laa, jenis handphone dulu-dulu, yang ada penutup keypad tuh.. Alah.. Macam mana nak cerita ekk.. I tunjuk gambar je lah ehh..


Motorola 8700


Kalau tak silap yang I google, nih model Motorola 8700.. Sangat old school punya handphone.. Antena dia siap kena tarik keluar macam antena radio kereta tuh.. Sekarang ni mana boleh jumpa dah handphone jenis ni.. Dah boleh masuk muzium antik ni.. Hoho.. Handphone nih sepupu I kot bagi Abah, lepas tu Abah bagi I pulak.. I guna handphone nih masa akhir darjah 6, masa exam UPSR.. Ada satu hari tuh sebelum exam, kakak I call.. Dengan bangganya dahku keluarkan handphone gajah nih.. Keh3.. Entah apa-apa je kan.. 

 Siemens C25


Siemens C25 nih handphone kedua yang I guna.. Masa ni I dah masuk Tingkatan 1.. Cikgu larang bawak handphone ke sekolah pun, degil jugak.. Sebab masa Tingkatan 1, I belum tinggal kat asrama.. Kononnya senang nak call Abah.. Hehe.. Old school jugak nih.. Tapi, antena handphone ni dah tak perlu tarik keluar macam Motorola tu.. Haha.. 


Yang ni pun I dah jadi pengguna ketiga.. Sebab mula-mula Abah yang guna.. Lepas tu Abah bagi Kak Ngah sebab kalau tak silap, Kak Ngah tengah belajar kat Ambang Asuhan Jepun, UM kot.. Bila Kak Ngah dah nak fly ke Jepun, dia pass kat I.. Hehe..


Sagem MW3020


Handphone ketiga, jenis Sagem.. Masa tuh I kagum gle dengan handphone nih sebab kita boleh tukar bahasa ke bahasa Perancis, Cina, Vietnam, dll.. Lagi satu, kita boleh buat loud speaker tak macam 2 handphone sebelum ni.. Ada sekali tuh, Abah call I, I pulak tersilap tekan butang loudspeaker.. Terkejut beruk kot.. Dah laa ramai orang masa tuh kat bus stop.. Tsk..


Nokia 3310

Nih handphone bila buat baling anjing, anjing tuh yang mati.. Hebat tak hebat punya Nokia 3310 nih.. Handphone evergreen kot.. Tapi, sekarang dah jarang boleh jumpa daa 3310 nih.. Dah lama Nokia hentikan pengeluaran dia.. Yang paling best tentang 3310 ni, game ular tu laa.. Main seharian pun tak puas kot.. Hehe.. Handphone ni kalau tak silap I guna masa Form 5..


Samsung Z540

Nih handphone yang I paling sayang sebab nih handphone pertama yang memang dibelikan khas untuk I.. Handphone pertama oke?! Yang sebelum  nih I selalu ambil yang orang punya je.. Nak beli sendiri jangan harap laa Ma Abah bagi.. Nih pun sebab Kak Chik yang belikan untuk I masa dia belajar kat Jepun.. Kalau tak silap, masa tuh bulan Ogos 2006, masa I tingkatan 5.. Masa tu I baru balik dari camping.. Bila I tahu Kak Chik balik bercuti dari Jepun, terus I suruh pakcik driver bus tuh berhenti depan rumah I.. Eksaited sangat sebab dah tau nak dapat handphone baru.. Muahaha!


Yang best tentang handphone ni, skrin dia dah bukan hitam putih daa, boleh surf internet jugak, boleh play music tanpa open the lid.. Paling penting ada 3G dan ada internal external cameras.. Masa nih bangga gle kot boleh video call dengan Kak Long I.. Macam dahku sorang je yang ada handphone 3G kan.. Tsk.. Oh! Sebenarnya gambar kat atas tuh sekadar hiasan je.. Yang I punya warna oren!


 
 Sony Ericsson T100


Hahh! Sony Ericsson T100 nih handphone kecik yang bole surf internet katanya.. Tapi, I cuba tak pernah dapat.. Huhu.. T100 nih kira macam handphone lagi moden arr.. Wallpaper jenis animated dah.. Antena pun dah tak ada yang terjulur keluar.. Tapi, masih handphone warna hitam putih.. Yang ni I guna masa PASUM sebagai handphone kedua lah kononnya.. 




Bila yang T100 rosak, I dah tak ada handphone untuk nombor celcom I.. Jadi, I beli handphone China ni.. Kononnya sebab handphone kedua, tak apa lah kot handphone China je pun.. Sekali Samsung kesayangan tu pun rosak! Sobs.. Dekat 2 tahun jugak laa I guna N77 China ni sampai 2nd year.. 


Yang best tentang handphone China macam ni sebab kita boleh guna 2 simcard dalam satu hanphone.. Jadi, tak perlu lah nak ada 2 handphone.. Sumbat je 2 simcard dalam 1 handphone.. Lagi satu, boleh touchscreen wooo! Kau hado? Muahaha.. Tapi, touchscreen dia tuh faham faham sendiri laa macam mana.. Tak sekolah punya touchscreen..


 Motorola L7


Ada satu hari ni, I secara tak sengaja terjatuhkan N77 China tu.. Terus retak kot screen dia.. Jadi, Kak Ngah I bagi L7 yang dia dah tak nak pakai kat I.. Terpaksa laa guna handphone secondhand lagi.. Tak kesah.. Janji ada sudah laa.. Tapi, I tak minat sangat dengan jenama Motorola nih.. Guna sekejap je kot..


 Nokia E63


Handphone kedua yang dicintai.. Perghh.. Cinta kot.. Haha.. Nih handphone (konon) canggih kedua yang I guna selepas Samsung tu.. Sebab utama terbeli E63 ni sebab I nak handphone yang ada wifi.. Lagi satu yang best sebab keypad QWERTY tuh laa.. Senang nak menaip.. Lagi-lagi sebab dia ada macam Microsoft Word, Excel, dan Powerpoint.. Ada sekali tu, I taip presentation I dalam bas je guna E63 ni.. Tapi, agak menyesal jugak laa masa tu sebab beli E63 ni instead of Blackberry..


Dan sekarang dia dah mati!!!!!!! Tengah I borak borak, dia terpadam tak hidup hidup.. Tension.. Malas nak bawak pergi jumpa doktor handphone.. Nanti nanti lahh..


 Sony Ericsson X8


Handphone terkini yang I guna.. Tak laa canggih mana.. Tapi boleh laa.. Huhu.. Yang best sebab dia touchscreen laa kot.. Nak surf internet lagi best berbanding E63 tuh.. Kamera pun lagi 3MP instead of 2MP yang ada pada E63.. 


Tapi, kalau korang nak beli handphone, I memang tak galakkan laa beli handhone yang mini macam ni.. Kalau nak beli, beli yang Samsung Galaxy atau Sony Ericsson Xperia yang X10  ke, tapi bukan X10 mini tu.. 


Nota kaki: Berminat dengan Samsung Galaxy S2 atau Iphone.. Tapi, kena kumpul duit dulu sampai keluar janggut.. Tsk.......

5 comments:

  1. 3310 cmpi sekarang msih elok lagi wlpn dh tak guna dh haha

    ReplyDelete
  2. henpon tuh mmg tahan lasak kan.. haha 

    ReplyDelete
  3. Ade dalam list la...

    Sya penah pakai...
    Nokia 3310...(Still Ade)
    Xperia X8...(Still Ade)

    ReplyDelete
  4. h/p motorola yang paling atas sekali tu masih ada ke...

    ReplyDelete
  5. xpasti laa ada lagi ke tak.. rasanya mcm dah tak ada.. 

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...