Monday, October 31, 2011

Trademark yang paling dibanggakan..

Assalamualaikum.. Hye..


Dalam blog I nih tak banyak yang cerita pasal makanan.. Bukan sebab tak suka makan.. Suka sangat! Tapi, nak tulis pasal haruslah letak gambar baru selera kan.. Sajo lah tu nak bagi orang jeles..


Tapi, ada 1 makanan nih yang memang jadi trademark I di kalangan keluarga I.. Haha Siap jadi trademark bagai weyh.. Sebab nih memang hasil usaha PERTAMA I untuk cari resepi dalam internet, modify it, masuk dapur dan masak! Yes! Tapi, untuk kali pertama haruslah mendapat tunjuk ajar daripada Ma dulu.. Nak tahu apakah?


Triffle.. Yes triffle!! Tu lah trademark I.. Bangga gle dapat buat triffle nih.. Serius.. Kali pertama I buat triffle masa bulan Ramadhan lepas.. Licin dalam masa 2 hari.. Masa tu serius rasa sangat gembira.. Hehe  Lepas tu, terus abah tempah 30 bekas untuk dihantar ke masjid.. Ahhh.. Double happy! 



Kecoh dok gebang kat kakak-kakak I pandai buat triffle.. Masa parti hari jadi Danish bulan lepas, kakak I mintak I buat triffle 2 bekas as dessert.. Dengan senang hati je I setuju.. Rasa bangga tak hengat tak payah cakap laa.. HAHA  Korang nak kata I perasan?? Suka hati! 


Tapi, sebenarnya yang I dok gebang gebang sangat tuh sebenarnya I buat di bawah pengawasan Ma.. Yes Ma mesti ada kat sebelah.. Kalau Ma tak ada memang tak ada keberanian nak buat.. Tehee~


Kemuncak kejayaan I membuat triffle.. Hahh! Hambik kau Jah, siap ada kemuncak kejayaan macam kemuncak kegemilangan gitu.. Hehe  Kemuncak kejayaan I ialah masa parti hari jadi Hariz minggu lepas.. Kak Ngah I mintak I buat 2 bekas triffle jugak.. I cakap ok je.. Sebab masa tu ingatkan Ma akan datang jugak.. Sekali Ma Abah tak dapat datang laa pulak.. Tapi, sebab dah janji, I buat jugak.. 



Dengan penuh debaran (Keh3!) akhirnya menjadi jugak 2 bekas.. Alamak! Lupa pulak nak ambil gambar triffle tuh.. Tapi, alhamdulillah menjadi.. Err mungkin lembik sikit.. Sebab tak expert lagi bab sukat menyukat nih.. Hehe Tapi kira menjadi lah.. Yang penting licin..  Hehe  Gembira? Pastilah!



Nota kaki: Bila berusaha, pasti berjaya.. Bila percaya, pasti menjadi! :)

6 comments:

  1. wah. Hidden talent yang akhirnya terbuka nie. Hebatnya..saya bab memasak la plg susah walopn keinginan nak mencuba tu sgt kuat.

    ReplyDelete
  2. saya belajar drp pemerhatian.. hehe 
    ekmi masuk je dapur dan masak je apa-apa.. tapi, kena laa tny mak dulu.. kang terbakar dapur.. hehe

    ReplyDelete
  3. err.. meh laa ke rumah.. tp kena tepon bagitau dulu laa.. hehe~

    ReplyDelete
  4. whoaaah, pudding triffle memang best ;)
    so, i can give a title  for you as a good cook HIHIHIHI.

    ReplyDelete
  5. best kalu menjadi.. hehe tenkiu tenkiu.. =D 

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...