Thursday, October 6, 2011

Hukum mengucapkan RIP kepada orang bukan Islam?

Assalamualaikum.. Hye.. 


Semua sedia maklum seorang manusia hebat dalam bidang perniagaan, mastermind kepada Apple's iPhone, iPad, iPod, iMac and iTunes telah meninggal hari ni.. 




Macam mana I dapat tahu? Padahal I jarang ambil tahu tentang hal hal macam ni.. Tapi, bila kawan Facebook I tulis "RIP Steve Jobs..", faham lah kan? 


Persoalannya, halal atau haram penggunaan RIP (Rest in peace) kepada orang bukan Islam? Tadi I terjumpa 1 Facebook ni yang share tentang penggunaan RIP oleh Imam Muda Asyraf..




Wallahualam.. I cuma berkongsi.. Untuk lebih jelas, lebih baik bertanya pada yang pakar sahaja.. 


Apa pun, Steve Job dah bawa perubahan besar kepada dunia gajet dan gaya hidup hari ni.. I je yang tak mampu mampu lagi nak jadi pengguna Apple.. Ada yang nak bagi hadiah hari jadi Iphone 4S ke? Hoho~

1 comment:

  1. macam mne pulak dengan budak kecik kristian yg belum tw pape g ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...