Saturday, April 23, 2011

(Tutorial) Edit sidebar blog - Ttile, Alignment, Content

Assalamualaikum.. Hye..


Nak tahu tak, I tengah kemaruk dengan blog I nih.. Muahaha! Entah apa apa je kan budak nih.. Tak kira.. Nak bagitahu jugak kenapa.. Hehe


Nampak tak sidebar blog I ni? Da lain weyh! Gadgets titles tuh dah ada kotak warna purple..   I dah ubah jugak alignment title dan content.. Dengan gigihnya I godek godek blog nih.. Alhamdulillah berjaya.. Da lama kot I menyampah tengok title gadget tuh.. haha


*******


Jadi, I nak kongsi apa kod HTML yang I dah ubah untuk jadikan sidebar blog macam I punya..


1) Klik Dashboard > Design > Edit HTML


2) Cari kod (Ctrl + F) macam kat bawah ni..




3) Copy kod dalam kotak kat bawah, dan paste di bawah kod tadi..




4) Klik Preview.. Kalau semuanya normal, klik Save..


*******


Tapi, sebelum edit, meh faham dulu apa yang korang nak edit tu.. 





(Klik gambar untuk tumbesaran sihat)



Yang I buat arrow tu, semua korang boleh ubah mengikut kesesuaian korang nak.. Yang I tak letak arrow tu, tak perlu ubah apa-apa.. 


Untuk pilih warna, korang boleh cari kat sini >> Color Picker


*******


Selamat mencuba! =)



nota kaki: Tutorial asal ni dari sini.. Tapi, I ada tokok tambah mengikut citarasa I.. Kiranya ni tutorial versi Syarafina laa.. hee~






4 comments:

  1.  macam mana nak copy code kalau disable to select? boleh paste kan coding ni bg kt email i? iamnurizyan@gmail.com

    ReplyDelete
  2. eh tak boleh select ke? tulisan dalam blog ni mmg saya disable to select, tapi untuk kod tu boleh aje select.. saya letak dalam kotak berasingan..

    izyan cuma perlu copy kod dalam kotak tu.. yang diluar kotak xberkaitan..


    kalau tak dapat jugak, bagitau skali lagi eh.. tq.. :)

    ReplyDelete
  3. thank..akhirnya dapat jugak tutorial nk ubah sidebar nie..huhuh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...