Thursday, April 7, 2011

Anxiety disorder?

Assalamualaikum.. Hye.. Anda semua apa khabar? I sihat je.. Alhamdulillah..



************



Tapi 2 hari lepas I kurang sihat.. Dari petang 2 hari lepas sampai petang semalam, I asyik berdebar.. Berdebar gle! I pun tak pasti kenapa.. Sampaikan sebelum tidur malam tu, I menangis sebab takut sangat.. huhu 


Perasaan berdebar nih yang I ingat kali terakhir I alami, masa abah I kena serangan jantung dulu.. I rasa berdebar-debar, lemah lutut, rasa loya.. I dah telefon ma abah, diorang cakap diorang sihat, alhamdulillah.. I dah tanya 'dia' juga, dia pun ok..


Tapi, alhamdulillah.. petang semalam I dah normal kembali.. Dah laa tengah berdebar gila macam tu.. Tiba-tiba kawan I tersebut pulak tentang Anxiety Disorder.. hahh??! Apa tu?? Macam mental disorder ke? Tanpa lengah-lengah, I terus google sepantas kilat.. Oh! I memang peng'google' tegar okayh.. haha Nih yang I kopi pes dari sumber yang I jumpa..




************


Symptoms


The main symptom is the almost constant presence of worry or tension, even when there is little or no cause. Worries seem to float from one problem to another, such as family or relationship problems, work issues, money, health, and other problems.


Even when aware that their worries or fears are stronger than needed, a person with GAD still has difficulty controlling them.


Other symptoms include:

  • Difficulty concentrating 
  • Fatigue 
  • Irritability 
  • Problems falling or staying asleep, and sleep that is often restless and unsatisfying 
  • Restlessness or feeling keyed up or "on the edge," often becoming startled very easily 

Along with the worries and anxieties, a number of physical symptoms may also be present, including muscle tension (shakiness, headaches).




Depression and substance abuse may occur with an anxiety disorder.


source: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001915/


************


Lepas baca tu, I rasa lega weyh.. Sebab I pasti I tak tergolong dalam golongan Mental Disorder tu.. eh silap.. Anxiety Disorder.. hehe~


Penyakit ni (senang cerita, I tulis penyakit laa eh) ada ubat.. ubat deppresion.. tapi, ubat-ubatan ni sebenarnya memang bukan pilihan utama I.. 




Bagi I, perkara paling penting kalau depress ialah cuba untuk rileks.. Jangan terlalu memberatkan hati dan perasaan.. Dendam jangan disimpan.. InsyaAllah ok.. semuanya bergantung kepada diri kita sendiri je..




Sekarang, I rasa I dah tenang.. Alhamdulillah.. hehe~

4 comments:

  1. cannot sleep is certainly for me but not because of anxiety, its hormonal changes in my body. Too much of worrying is bad for everything. A great article with plenty of facts.

    ReplyDelete
  2. sumtimes i've this problem too.. n i don't think it's because of anxiety disorder..

    btw, thanks nava krishnan.. =)

    ReplyDelete
  3. Selalu jadi ke dik? anxiety disorder ni ade banyak cabang..selalunye kite ade anxiety(normal anxiety) sebab badan kita prepare untuk something bad/or something yang unpredictable. Contoh macam nak exam ke. Cuba baca pasal panic attack pulak.

    ReplyDelete
  4. tak selalu.. time tu je kot yg saya ingat jadi macam tu.. jadi dgn tiba-tiba.. tapi lama jugak baru hilang berdebar tu..

    nak kata prepare for something unpredictable.. tak ada apa yg buruk berlaku lepas tu.. wallahualam..

    btw, tenkiu kak ML.. =) nnt saya baca..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...