Sunday, April 3, 2011

3 perkara wajib buat setiap kali ke stesen minyak

assalamualaikum.. hye again..


wah! aktif betul I update blog hari ni.. setelah berminggu-minggu I menyepikan diri.. I pun tak pasti kenapa.. mungkin sebab I rasa bebanan tugasan I dah berkurang.. sekarang ni cuma tinggal 2 assignment dan 2 test lagi dalam masa 2 minggu.. insyaAllah semuanya akan selamat.. kih3~


*********


kalau korang pergi stesen minyak, apa yang korang akan buat biasanya? isi minyak je ke? kalau I, setiap kali I pergi stesen minyak, memang ada 3 perkara yang I WAJIB buat.. 


1. Isi minyak kereta


yang ni harus laa.. kalau tak, tak guna pergi stesen minyak.. LOL.. untuk kereta kancil macam I punya, 30 hengget dah cukup.. tu pun boleh bertahan 2 minggu kot.. kot laa.. hehe~




2. Basuh kereta


basuh kereta adalah rutin wajib.. I memang sangat menyampah tengok kereta I kotor.. dah laa kereta warna hitam.. kalau melekat debu ke apa ke, memang sah sah akan nampak.. pastu, kadang-kadang tu, siapa entah yang baik hati sangat tolong sapu tangan dia kat kereta I.. memang berbekas lah.. eww! tak suka.. 




jadi, penyelesaian terbaik? basuh kereta lah.. selalunya I suruh diorang cuci bahagian luar je.. I jarang vakum.. bukan sebab kedekut hokayh! tapi sebab kereta I bukannya kotor sangat pun blah dalam.. setakat I sorang yang naik kereta tu.. kadang-kadang je kawan I tumpang.. 


3. Isi angin tayar kereta.. 


yang ni pun wajib jugak.. dah bergerak sana sini.. sah sah ada angin yang keluar.. bukan melepas tau, tapi tercirit je.. muahaha! kotor betul.. hurmm.. lagipun, tak elok bawa kereta dalam keadaan tayar kekurangan angin.. nanti banyak pakai minyak.. minyak sekarang kan dah melambung-lambung tinggi mahalnya.. RON 97 pun dah naik 20 sen semalam kan.. tapi, I guna RON 95 je.. selamat lagi laa.. kot.. hoho~ 




*********


hahh.. tu je laa perkara yang I wajib buat setiap kali ke stesen minyak.. biasanya I pergi stesen minyak 2 minggu sekali kot.. lebih kurang laa.. bergantung kepada kadar penggunaan minyak.. ni pun baru je pergi stesen minyak minggu lepas.. jadi, tunggu laa 2 minggu lagi sebelum pergi stesen minyak lagi.. sebelum isi minyak lagi.. sebelum kereta I mandi lagi.. hehe~


kalau korang, berapa kali korang buat benda benda ni semua? 

4 comments:

  1. wah ..
    rajin yer basuh kete haaa..
    akak ni pun black car jugakk..
    tp nak basuh kemain malassss..
    tunggu ujan lebat terbasuhlah kete tuh..
    muahaha!!

    salam singgah dari mummyweiyda♥
    nice entry♥
    eppy blogging ya!!♥
    ‎(◕‿◕✿)

    Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  2. haha xle tahan laa akak tgk keta comot sgt.. kna basuh jgak.. kdg2 time ujan tu laa jd makin kotor.. huhu

    saya suh org basuhkan je.. klu nak harapkan basuh sendiri, mmg tak pun.. malas jugak.. kih3~

    btw, tq akak singgah blog saya.. =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...