Monday, November 1, 2010

(Tutorial) Letakkan scrollbar pada widget










Faham kan apa yang aku maksudkan? Jadi, tutorial ni untuk letakkan scrollbar di widget (rojak sungguh bahasa aku.. tak reti nak translate 'scrollbar' & 'widget' ke BM..hehe)


Macam yang aku tunjukkan kat screenshot atas tu, tu salah 4 contoh laa untuk gunakan scrollbar nih. Tujuan aku guna scrollbar ni, aku nak minimize space for bloglist.. Panjang berjela blog aku nih kalau tak buat macam tu.


**************************




Info tambahan, kalau korang masukkan kod sebijik macam dalam tutorial tu, tajuk widget pun akan termasuk dalam scrollbox. Jadi, supaya tajuk widget tu kekal, masukkan 'ul' dalam kod tersebut, macam yang aku bold kat bawah.


#Label1
ul{

height:200px;


overflow:auto;


}





nota kaki: aku tak boleh copy paste kod tu kat sini, sebab aku dah disable select tool. Jadi, korang tetap tak boleh copy code HTML tu kat blog aku.. Jadi, aku bagi source link je okayh.. selamat mencuba! =)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...