Sunday, June 20, 2010

Resipi Kek Batik

mula-mula kita tunjuk gambar..





wahhh~!!!

kek batik~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


saya suka kek batik..my favourite ever..kek batik homemade surely can beat cheese cake from secret recipe..hahaha~


oh..btw, sejak cuti semester ni, aku dah 2 kali merasa kek batik.. yea~!!! i'm lovin' it.. hari tu, mum yang buat..and yesterday, aku yang buat..woh2~!!


but surely, mum's recipe lah kan..heh..ingat i reti ke..ni baru nak start belajar buat..and, suddenly realize..senang aje rupanya..ingatkan rumit..


*************************************


mari-mari belajar membuat kek batik bersama Chef Syarafina..


kita mulakan dengan bahan-bahannya ye puan-puan..


1/2 butter..butter apa-apa pun jadi..

2 cawan milo..kalau lagi banyak, lagi sedap..tapi, tak lebih 3 cawan..

3/4 tin susu pekat..

1 1/2 gelas air.. (kalau macam pekat, sila tambah air..susah nak sebati nanti)

4 biji telur ayam..

2 kati biskut marie..koko dan putih (bukan koko.. =p)..


(perasan tak, aku tak guna serbuk koko?)


*************************************


mari-mari kita memasak pula..

campurkan dan gaul (betul ke istilah ni?) 1/2 butter + 2 cawan milo + 3/4 tin susu pekat + 1 1/2 glas air..

gaul..

gaul..

gaul..


kemudian, masukkan 4 biji telur ayam..


ada soalan??
kenapa tak masukkan telur ayam sekali dengan 4 benda tadi..

jawapan..
suka hati..ngeh3~


kacau lagi..biar sebati..


lepas tu, panaskan atas dapur..nak bagi cair butter dan sebati semua benda tu..


lepas dah menggelegak, tutup api..masukkan biskut marie secara selang seli koko dan putih..gaul biar rata..masukkan dalam doh..biarkan dia sejuk pada suhu bilik..




akhir sekali.. MAKAN~!!! nyum3!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...