Sunday, June 27, 2010

(Tutorial) How to view hidden files and folders in Windows

mari mari adik abang, tua muda..kita belajar satu benda hari ni..


kepada yang dah tahu, korang memang maju..tapi, tak patut arr..korang tak share dengan aku..terpaksa aku tunggu 2 tahun, baru tahu benda alah ni..sob3~


tak apa..tak apa..jangan berdendam..tak elok..dush3~


(huh..apsal banyak sangat semut dok celah-celah keyboard miss lappy aku nih??pijak kang!! syuh3!!! berambus!!!)


ok..mari sambung..


pernah tak bila korang cucuk-cucuk pendrive korang ke, memory card kamera ke..ada file yang tak keluar..padahal, bila scan, dia tunjuk ada 115 files dalam tuh?? pernah tak?? pernah tak?? bengang jugak laa bila nak transfer gambar ke file ke, tak keluar plak..


tuh, orang panggil hidden file..fail tersembunyi..benda alah ni mungkin terjadi sebab ada virus ke, worm ke yang dah inject cucu cicit dia masuk dalam pendrive atau memory card tuh..


jadi, penyelesaiannya??


1. (a) right click START button, klik 'OPEN WINDOWS EXPLORER'


atau (b) klik icon 'WINDOWS EXPLORER' di toolbar.



2. klik 'ORGANIZE'.

3. klik 'FOLDER AND SEARCH OPTIONS'.




4. klik 'VIEW'.



5. klik 'Show hidden files, folders, or drives'.




6. klik 'OK'.




siap!!! file yang tersembunyi tu dah tak boleh sembunyi lagi dah..hidden files finally revealed!! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...