Tuesday, June 8, 2010

apa jenis daya ingatan anda?

tahu tak manusia ada macam-macam jenis daya ingatan..contohnya, daya ingatan jenis visual atau kata-kata..




jadi, apa jenis daya ingatan korang??


jom jawab 3 soalan mudah ni.. wee~!!

~satu~
ketika mengunjungi tempat yang belum pernah korang kunjungi..apa yang korang perlukan?
a) peta
b) papan tanda


~dua~
bila korang tengah daydreaming kan, korang lebih cenderung ke arah..
a) melihat gambar
b) menulis


~tiga~
bila free, apa yang korang lebih suka buat?
a) menonton tv
b) dengar radio



kalau jawapan korang lebih banyak (a), korang memiliki daya ingatan jenis visual..contohnya, bila nak menghafal, data dalam bentuk visual lebih senang diingati berbanding verbal..

kalau jawapan korang lebih banyak (b), korang memiliki daya ingatan jenis verbal..sesuai sangat laa kalau korang jadik doktor ke..lawyer ke..hik3~



aku ni boleh dikategorikan memiliki daya ingatan jenis visual..sebab kan, aku kena imagine benda tu baru boleh ingat..contohnya kan, aku ingat lagi, time nak exam biologi SPM dulu..satu kertas A4 aku guna untuk lukis hati, jantung..macam buat peta minda..sebab aku susah gile nak hafal bila baca buku teks, sebab semua dalam bentuk ayat..perghh~!!


10 comments:

  1. aku palk jenis verbal.. thanks atas perkongsian menarik ni.. aku xkan tgk peta sebab aku mmg xkn paham.. hahahah..

    ReplyDelete
  2. aku lak ntah..due-due aku power.hahahahah

    ReplyDelete
  3. @mr.syah, aku pun tak reti sgt tgk peta..klu peta ringkas stakat nk pgy kenduri tu boleh laa..haha~

    ReplyDelete
  4. @ceritaku, klu terer 2-2 lagi bagus..huhu~

    ReplyDelete
  5. @ravishingpeacock, kalau macam tu, sama laa kita..hehe~

    ReplyDelete
  6. kalo cm2 kite sama2 bagus r kot kekeke

    ReplyDelete
  7. aku bnyak (b)..klau time spm dulu, aku slalu tbayang apa yg ckgu ajar dlam kelas...kdang2 tbyang apa yg kawan ajar...

    ReplyDelete
  8. @ravishingpeacock, oo..camtu eh?? hahaha

    ReplyDelete
  9. @Ir. Cacing Kerawit, kdg2 ingatan jenis verbal is better, sbb bnyk benda dalam bentuk words..huhu~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...