Saturday, January 23, 2010

bagaimana mahu jadikan gambar anda lawa cun menarik cute???

siapa suka bergambar??
kamu!!

siapa suka edit gambar gambar??
kamu!!!

oh..itu sememangnya kamu!!

dan juga saya!! :D

kita memang suka abadikan wajah-wajah kiut comel lawa hensem ini ke dalam folder picture kita..
kan??

jangan tipu!!

kalau tak, takkan laa korang baca entri nih.. :p


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

okay..kembali ke pangkal jalan..

yang aku nak cerita nih, pasal aktiviti edit gambar aku..

awal tahun hari tu,
cewah..awal tahun..macam dah lama jek tahun 2010 ni buka tirai kan?? :p
BFF aku kan datang sini, jadi kami borak-borak dan dia tunjuk gambar-gambar yang dia dah edit..
lawa..
aku terpikat..
cantik..menarik..kau memang da bom..haha

so, to cut it short, aku ambil la software tuh dari dia..
ada 3 software semuanya..
ketiga-tiganya untuk edit gambar..


1. Photoshine




aku suka software nih..
sebab sangat senang untuk digunakan..
budak 3 tahun pun reti buat..hehe

caranya?

just open the existed picture in your folder..
then, klik on the icons listed..



ni haa..
ada 9 kelompok semuanya..
pilih je mana berkenan..


contoh :


simulation



cloth



girl


pilih je mana-mana yang rasanya lawa comel kiut miut secomel sekiut selawa tuannya..
erk??~
dah!! dah!!
berhenti gelak!!
sekeh kang~


nih border yang dipilih..


tak betul ke secomel tuannya?? hahaha~


tup tap tup tap~
edit sana, edit sini..


nah hasilnya..





siap!!

oh..kualiti gambar belum memuaskan..

jom explore photo editor seterusnya untuk edit gambar tak lawa di atas..
bukan tuannya yang jadi penyebab..aku tahu tu..haha


2. Photoscape



ni mukaddimahnya..
simple je kan front page..

untuk edit gambar korang, klik je kat "editor"..

pastu pilih gambar dari folder di sebelah kiri window..



oh..aku pilih gambar koala bear, bukan gambar tadi..

nanti aku tunjuk gambar tadi yang dah di edit..
sekarang, marilah sama-sama saksikan koala bear yang SANGAT comel itu..
ngehehe~


seterusnya,





kat atas tu ialah fungsi-fungsi yang terdapat dalam photoscape editor nih..

antaranya, untuk adjust color brightness, effect, resize..
banyak lagi function sebenarnya, tapi terselindung di sebalik button tuh..
kan sebelah setiap button tu ada arrow down..
kat situ laa dia main sorok2..hehe~


fuhh..penat rupanya menaip nih..
gini laa..
aku tunjuk hasil akhir je la eh..

tadaa~



lawa tak?? hehe~

erk..
jangan salah faham..
koala bear tadi tak menjelma as syarafina..
beliau hanya menyamar dan menyemak..
nasib baik comel..
fuhh..berbaloi..
haha



3. DreamLight



oh..jangan ingat wanita itu ialah aku..
bukan!! bukan!!
gaya rambut aku bukan macam tu.. :p

dia tu duta dreamlight nih kot..wahaha~
bila buka dreamlight nih, dia memang dah ada kat situ..
apa nak buat..redha~ haha

tapi, walaupun, dreamlight ni nampak macam tak menarik, tapi, beliau best!


tak percaya??

ok..tengok ni..


~sebelum~




~selepas~




cinderella dah jadi princess cinderella..
hehe~



ENJOY!!

7 comments:

  1. mn nk cari software tue.. nak ugakkk...

    ReplyDelete
  2. perlukan org yg rajin mengedit. tapi gne software mmg sng. cume xde kpuasan sbb most people akn gne. nnt same. klo photoshop kte kne design sndri. tiap org lain hasilnya. huhu

    ReplyDelete
  3. qismina : software2 tu boleh donlod je..

    ReplyDelete
  4. farah annysa : saya xreti photoshop..xblaja..hehe~
    tp, klu nak yang lain sikit dr org lain, combine laa tiga2 software tu..
    masukkan dlm border..edit brightness n dll..pastu, letak lighting..
    lawa kot..huhu

    ReplyDelete
  5. tunbegia : apa/siapa yg jelita?? ekeke~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...